De la înălţimea celor 29,5 metri ai Turnului Goliei se poate admira panorama oraşului Iaşi și o mică parte din Basarabia, atunci când cerul este senin.

Odată cu biserica zidită de Vasile Lupu a fost construit şi turnul clopotniţă, impresionant prin dimensiuni şi măreţie, având ziduri groase de 2 metri şi o înălţime de 29,5 metri. Este singurul turn clopotniţă cu terasă, din Țările române. În trecut, a îndeplinit mai multe funcţii, servind ca punct de observare, clopotniţă a mănăstirii, închisoare ocazională (pe la 1705), loc de adăpost în timpul ciumei din 1819, depozit al tezaurului mănăstirii, sediu al pompierilor ieşeni, sediu al postului de radio Trinitas, iar recent este muzeu şi clopotniţă a mănăstirii. Turnul Goliei a fost simbolul Iașului până la construirea actualului Palat al Culturii.

Zidurile de fortificaţie şi cele patru bastioane sau turnuri de colţ ce împrejmuiesc mănăstirea Golia au fost ridicate de domnul Moldovei Gheorghe Duca la 1667-1668. Zidurile de fortificaţie au fost prevăzute cu firide pentru arcaşi şi aveau iniţial peste 9 metri înălţime. Până în sec. XIX se putea patrula de-a lungul zidului, pe metereze care astăzi nu se mai păstrează.

Vizitatorul care doreşte să aibă o panoramă a oraşului trebuie să urce cele 120 de trepte. Cu baza pătrată de 5 metri pe laturi, un parter, două caturi boltite, o încăpere a clopotelor, o galerie superioară şi terase, turnul este unul dintre simbolurile Iaşilor. Prin anul 1890 era mai înalt decât astăzi şi avea la partea superioară un balconaş. Acolo patrula un pompier, pentru a observa şi anunţa de îndată posibilele incendii. În prezent, turnul Goliei rămâne unul dintre locurile privilegiate de unde se poate contempla „oraşul celor şapte coline”.