Între anii 2008-2015 Mănăstirea Golia a beneficiat de lucrări ample de reabilitare, care au vizat tot complexul mănăstiresc: biserica, turnul, zidurile. Proiectul de reabilitare, în cadrul căruia au fost efectuate aceste lucrări, a vizat întreaga zonă în care este amplasată mănăstirea, refăcându-se calea de rulare a tramvaiului care trece prin fața mănăstirii, s-au refăcut drumurile din zonă, s-a realizat un sistem de iluminare arhitecturală etc., salvându-se biserica Goliei, aflată în pericol de prăbușire și punându-se în valoare potențialul turistic al mănăstirii și al întregii zone. Mai multe despre acest subiect, în articolele de mai jos.

 • Pictura bisericii Golia, în curs de restaurare

  „Reabilitarea Mănăstirii Golia - etapa II”

  Proiectul „Reabilitarea Mănăstirii Golia - etapa II” s-a desfășurat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1: „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor - poli urbani de creștere”, Domeniul major de intervenție 1.1: „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul „Poli de creștere”.
 • Biserica Mănăstirii Golia, înainte de restaurare

  „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia - Iași”

  Proiectul „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia - Iași” a fost implementat de către Consiliul Județean Iași (lider de proiect) în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Programul PHARE 2004-2006, Coeziune Economică și socială - Proiecte Mari de Infrastructură Regională.
 • Turnul Goliei, după restaurare

  Reabilitarea Mănăstirii Golia, excelenţă în cultură şi conservare

  Vineri, 14 septembrie 2012, în prezenţa reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a oficialităţilor locale, judeţene şi centrale, precum şi a delegaţiei Organizaţiei „Europa Nostra” a fost dezvelită placheta de bronz care atestă recunoaşterea europeană a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia.
 • Diploma

  Mănăstirea Golia, premiată la Lisabona

  Comisia Europeană şi Organizaţia „Europa Nostra” au desemnat Mănăstirea Golia drept câştigătoare a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural. Premiul a fost înmânat delegaţiei conduse de părintele arhimandrit Vitalie Danciu, stareţul mănăstirii, în data de 1 iunie 2012, în cadrul unei ceremonii organizate la Mănăstirea Jerónimos din Lisabona.