Vineri, 14 septembrie 2012, în prezenţa reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a oficialităţilor locale, judeţene şi centrale, precum şi a delegaţiei Organizaţiei „Europa Nostra” a fost dezvelită placheta de bronz care atestă recunoaşterea europeană a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia.

Iaşul cultural a marcat vineri, 14 septembrie 2012, un eveniment ce atestă valoarea recunoscută la nivel european în materie de conservare. Placheta de bronz, obţinută de Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia, Iaşi” în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, pentru excelenţă în conservare, a fost dezvelită în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Culturii, Sergiu Nistor, a reprezentanţilor „Europa Nostra” şi a autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a delegaţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Atât secretarul de stat în Ministerul Culturii, cât şi evaluatorii pentru România ai Organizaţiei „Europa Nostra” au apreciat că lucrările de reabilitare efectuate la ansamblul monastic nu doar că îmbină perfect tradiţia şi modernitatea, ci aduce Iaşul mai aproape de obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană. De asemenea, un alt câştig, poate cel mai important, este acela că, prin finalizarea proiectului şi reintroducerea Mănăstirii Golia în circuitul turistic naţional şi internaţional, tot mai mulţi credincioşi vin nu doar să admire lăcaşul de cult datat încă de pe vremea domniei lui Vasile Lupu, ci să aducă prinos de rugăciune lui Dumnezeu. „Juriul a apreciat faptul că în urma restaurării la această mănăstire au venit foarte mulţi credincioşi să se roage, adică nu a fost o simplă restaurare reuşită, nu este doar un obiectiv turistic, ci a avut un impact destul de mare asupra publicului, iar credincioşii se roagă în acest lăcaş de cult”, a declarat Alexandra Chiliman Juvara, reprezentantul „Europa Nostra”.

Părintele stareţ, arhimandritul Vitalie Danciu, a declarat că premiul câştigat confirmă meritul celor care au contribuit la restaurarea sfântului lăcaş şi la introducerea lui în circuitul turistic internaţional. „A fost o onoare extraordinară să fiu parte a acestei deosebite realizări. Simt şi acum aceeaşi emoţie ca atunci când s-a făcut anunţul ce a confirmat aprecierea muncii noastre depuse ani de zile, o muncă a unei echipe în cadrul căreia au conlucrat consultantul, proiectantul, constructorul, beneficiarul şi achizitorul. Este extrem de plăcut sentimentul că cineva îţi oferă recunoaştere”, a precizat şi managerul proiectului, Georgiana Niculescu.

Proiectul de reabilitare al Mănăstirii Golia, câştigător european la categoria „Conservare”

Comisia Europeană şi Organizaţia "Europa Nostra" au desemnat Mănăstirea Golia drept câştigătoare a Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, premiul fiind înmânat la Lisabona, în data de 1 iunie 2012, delegaţiei conduse de părintele arhimandrit Vitalie Danciu, stareţul mănăstirii. Recunoaşterea europeană a fost la categoria „Conservare”, potrivit juriului, „restaurarea monumentului a contribuit la dezvoltarea zonei în care se află din punct de vedere educaţional, cultural şi turistic”. În acelaşi timp, s-a subliniat că viaţa celor care trăiesc în mănăstire continuă după acelaşi ritm şi aceleaşi reguli, fiind un exemplu de program de dezvoltare strategică sustenabilă. Cei 28 de câştigători au fost selectaţi dintre 226 de proiecte depuse în 31 de ţări.

„Am obţinut premiul pentru că proiectul de reabilitare a Mănăstirii Golia este un proiect viabil, care funcţionează şi se dezvoltă în continuare. După restaurare, numărul turiştilor care ne calcă pragul a crescut considerabil, în Noaptea muzeelor deschise având peste 2.200 de vizitatori. Scopul proiectului tocmai acesta a fost: dezvoltarea turistică a mănăstirii, a oraşului şi a Moldovei. Am arătat că monumentele religioase din România nu sunt nişte simple muzee, ci sunt mănăstiri pline de viaţă, cu activitate liturgică permanentă. Este o mare cinste şi o onoare pentru noi şi ne bucurăm că un organism internaţional ne-a recunoscut meritele lucrărilor efectuate”, a declarat la acel moment arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia din Iaşi.

„Europa Nostra” este o organizaţie paneuropeană ce reuneşte şi reprezintă 250 de organizaţii neguvernamentale şi non-profit din peste 50 de ţări europene, numărând împreună cel puţin 5 milioane de membri, profesionişti şi voluntari, implicaţi în conservarea patrimoniului cultural al Europei pentru generaţiile actuale şi viitoare.

Proiect de 5,2 milioane de euro 

Valoarea totală a proiectului de restaurare a Mănăstirii Golia s-a ridicat la aproximativ 5,2 milioane de euro, Uniunea Europeană contribuind cu circa 3,3 milioane de euro, 1,1 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, iar restul de la Consiliul Judeţean Iaşi.

Timp de doi ani şi jumătate s-au efectuat lucrări de consolidare şi conservare la calea de tramvai, biserică, turnul de intrare, turnurile de colţ, precum şi la cişmeaua şi Casa memorială „Ion Creangă”. De asemenea, biserica mănăstirii a fost consolidată prin foraje, la temelia bisericii s-a săpat şi s-a făcut din beton şi armătură o grindă specială şi s-au făcut injectări la o parte din parametrul de piatră. Turlele au fost întărite cu încrucişări de benzi verticale şi orizontale din fibră de carbon, turnurile de colţ au fost consolidate cu centuri perimetrale, cu injectări în masă, s-au pus olane noi, reţele electrice, lemnăria, duşumelele şi bârnele au fost refăcute. 

În continuare, pictura interioară a bisericii va fi refăcută, vor fi reabilitate străzile adiacente, iar zona din vecinătatea ansamblului monastic va fi dotată cu mobilier urban, noua investiţie costând aproximativ 4 milioane de euro.

Sursa: ziarullumina.ro