În secolul XIX aici au locuit diaconii şi cântăreţii care slujeau în biserica Goliei. În acest context a ajuns să locuiască aici Ion Creangă, din februarie 1866, până în vara anului 1871 împreună cu soția Ileana și fiul lor Constantin.

Casa în care a locuit diaconul și scriitorul Ion Creangă de la Golia a fost construită la sfârşitul sec. XVII (la ora actuală este cea mai veche casă din Iași) şi a servit pentru multă vreme ca visterie a mănăstirii. Aici se adunau toate veniturile mănăstirilor din Moldova închinate la Muntele Athos.

În secolul XIX aici au locuit diaconii şi cântăreţii care slujeau în biserica Goliei. În acest context a ajuns să locuiască aici Ion Creangă, din februarie 1866, până în vara anului 1871 împreună cu soția Ileana și fiul lor Constantin. În volumul biobibliografic dedicat lui Creangă, George Călinescu descrie cum copilul se juca în ograda mănăstirii.

La Golia are loc episodul care a făcut multă vâlvă în epocă, descris într-un articol publicat în „Curierul de Iassi”, 1868, în care Creangă era acuzat că a tras cu pușca în ciorile de pe turlele Goliei și ar fi nimerit din greșeală fereastra de la altar. Se pare că și acesta a fost unul din motivele pentru care a fost caterisit (în termeni populari răspopit) la 1871, însă realitatea e cu totul alta.

Creangă era în același timp institutor la Școala de la Trei Ierarhi și diacon la biserica Goliei care în timpul lui devenise biserica cununiilor din Iași locul său devenind foarte râvnit. De asemenea, Creangă era mai slobod la gură și uneori critic la adresa ierarhilor, ceea ce deranja foarte mult. Peste toate astea s-a mai adăugat un eveniment care l-a prins la mijloc și anume despărțirea de soția Ileana. În realitate, ea a fugit cu un călugăr grec pe la 1867. După toate cele enumerate mai sus a fost caterisit și obligat să plece de la Golia.

La multă vreme după moartea lui, mai exact în 1993, ca o reparație morală, a fost reprimit postmortem în rândurile diaconilor de Înaltpreasfințitul Daniel Ciobotea, mitropolitul al Moldovei și Bucovinei de la acea vreme.

Astăzi, camera în care a locuit Creangă împreună cu familia sa a fost transformată în muzeu și se poate vizita zilnic. Dintre exponatele cele mai importante menționăm stiharul de diacon și cădelnița cu care a slujit în biserica Goliei.