La 17 aprilie 1998 îşi începea emisia primul post de radio ortodox din România cu studioul în Iaşi, la Mănăstirea Golia.

Radio TRINITAS este primul post de radio ortodox înfiinţat în ţara noastră ce a fost înfiinţat în anul 1996, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a înţeles necesitatea existenţei unui astfel de mijloc misionar la sfârşitul secolului al XX-lea.

Radio Trinitas şi-a început emisia în Vinerea Patimilor, în anul 1998, prima sa transmisiune în direct fiind slujba Deniei Prohodului Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Slujba Deniei a fost transmisă odată cu primul semnal al postului de radio TRINITAS de la ora 19.00 a zilei de 17 aprilie 1998. Astfel îşi începea emisia primul post de radio ortodox din România cu studioul în Iaşi, la Mănăstirea Golia, făcând parte, de atunci şi până la data de 27 octombrie 2007, din cadrul Institutului Cultural-Misionar TRINITAS al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Din 27 octombrie 2007, Radio TRINITAS este parte componentă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, odată cu inaugurarea studioului de emisie Radio TRINITAS Bucureşti.